Değerli Basın Mensupları,
Bin yıldır Irak topraklarında yaşayan Türkmenler, şerefli bir geçmişe ve köklü bir kültüre sahip bir millettir. Bu bin yıllık süre içerisinde Irak topraklarında derin izler bırakarak fikir, din, edebiyat, müzik, mimari gibi alanlarda çok sayıda şahsiyet yetiştirmişlerdir. Irak devletinin kurulmasından sonra ise, sadık birer vatandaş olarak devletin oluşumunda yer almışlar, hiç bir zaman devlete karşı gelmemişler, kimseye silah çekmemişlerdir.
Saddam döneminde diğer halklar kadar zulüm görmüşler, binlerce şehit vermişler, işkence görmüşler ve topraklarımdan sürülmüşlerdir. 1990 yıllından sonra Saddam’a karşı toparlanan muhalefetin içinde yer almışlar ve Saddam’ın devrilmesinden sonra da iyi niyetli olarak siyasi sürece olumlu katkılar sağlamışlardır.
2003 yılından sonra, son İbadi kabinesi hariç, her kabinede Türkmenlerin bir bakanları olmuştur. Son Maliki Hükümetinde üç bakanları olmakla beraber dördüncü bir bakanlık da uhdelerine verilmiştir. Son on yıl içerisinde onlarca bakanın adı yolsuzluk ve rüşvete karışırken, hiç bir Türkmen bakan hakkında en ufak bir şaibe olmamıştır.
IŞİD belası Irak’a musallat olduktan sonra hem en çok zararı Türkmenler görmüş, hem de ciddi mağduriyetler yaşamışlardır. Tamamen Türkmenlerden oluşan Telafer hâlâ IŞİD’ın elindedir. Kerkük’ün güneyindeki Türkmen Emirli ve Beşir gibi yerleşim bölgeleri IŞİD’tan çok zarar görmüştür. Yerini terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin sayısı 500 bin civarındadır.
2003 yılından günümüze kadar Kerkük’e yerleştirilen Kürt nüfusu, mevcut nüfusun iki katı kadar olup şehrin demografik yapıyı alt üst etmiştir. Bu sebepten dolayı mahalli seçimler sürekli ertelenmektedir. Şimdi de bu mesele ile ilgili kanunun 23. Maddesi’ne aykırı olarak Kerkük’te mahalli seçimlerin yapılması istenilerek İl Meclisinin de yapısı değiştirilmek istenilmektedir.
Bütün taraflar IŞİD’a karşı silahlanabilirken Türkmenlerin kendi bölgelerini IŞİD’tan kurtarmak ya da korumak için silahlanmalarına ne merkezi hükümet ne de Kürt idaresi izin vermektedir. Bunun neticesinde kadim bir Türkmen yerleşim bölgesi olan Tuzhurmatu’da Peşmergelerle Türkmenler arasında ciddi ihtilaflar çıkmakta ve Türkmenlerin kendi varlıklarını hissettirmelerine izin verilmek istenmemektedir.
İbadi Kabinesinde yapılan son değişiklikte de Türkmenlere önceden söz verildiği halde yer verilmemesi önemli bir göstergedir. Türkmenlerin bütün taraflarca gözden çıkarıldığını, tamamen dışlandıklarını, topraklarının artık taraflarca paylaşılacağını göstermektedir. Türkmenler Irak’ta bertaraf edilerek siyasi süreçten silinmek istenmektedir. Varlıkları, şehirleri ve siyasi teşekkülleri yok sayılmaktadır.
Yurtdışında yaşayan Türkmen sivil kuruluşları olarak Irak topraklarına gönülden bağlı insanlar olduğumuzu bütün dünyaya beyan etmek isteriz. Herkes gibi bizlerin de yoğunlukta yaşadığımız şehirlerimiz ve yönetimde yer alabilecek yetenekli şahsiyetlerimiz var. Bizleri dışlayarak Irak iflah olamaz ve toprak bütünlüğü korunamaz. Bizler Irak toplumunun ayrılmaz bir parçasıyız ve üçüncü büyük milletiyiz. Her zaman dürüst, çalışkan ve yetenekli olan insanlarımız bakan, bakan yardımcısı, genel müdür gibi makamlarda çalışarak Irak’a hizmet etmek istemektedir.
Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları şehirlerde Türkmenler de söz sahibi olabilmeli ve üst yönetim kademelerinde yer alabilmelidir. Irak Parlamentosu Türkmenleri üçüncü en büyük millet olarak kabul ettiği halde ne bir bakanları, ne bir valileri ne de bir il meclis başkanları var. Bu da kasıtlı olarak Türkmenlerin bütün taraflarca dışlanmasından başka bir şey değildir.
İnsan hakları çerçevesinde talep etmekte olduğumuz bu isteklerin yerine gelmesini şiddetle talep ediyoruz. İsteklerimiz ulusal bazda karşılanmadığı ve ilgi görmediği takdirde uluslararası mahfillerde haklı taleplerimizi dile getireceğiz. 15 Ağustos 2016 günü Irak Parlamentosunda Türkmen milletvekillerinin haklı itirazlarının yanında olduğumuzu beyan eder, Türkmenlerin istekleri yerine gelene kadar mücadele ve faaliyetlerimiz devam edecektir.
Mehmet TÜTÜNCÜ
Türkmeneli Dernekler Federasyonu
Başkan Yardımcısı