Irak’ta yapılan son seçimlerin ardından ulusal meclise giren Türkmen milletvekilleriyle yediği iftar yemeğinin ardından AA ve TRT’nin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, yemekte Irak’taki son siyasi gelişmeleri ele aldıklarını, hükümet çalışmaları konusunda son dönemde yaptıkları temasları milletvekillerine aktardığını, milletvekillerinin de Irak’taki son siyasi durumla ilgili bilgi verdiklerini aktardı.
Türkmenlerin Irak’ın en asli unsurları olarak Irak’ın birliğine, refahına şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da nasıl katkı yapacaklarını görüştüklerini belirten Davutoğlu, “Irak toplumunun bugün her türlü mezhep ve kavim kaygıları dışında bir araya gelmesi büyük bir önem taşıyor. Türkmenler de gerek yayıldıkları coğrafya itibariyle, gerekse Irak toplumunda eskiden beri sahip oldukları konum itibariyle Irak’ın birliğini temsil eden en önemli unsurların başında geliyor. O bakımdan Türkmenlerin bundan sonra da Irak’a katkı yapmaları büyük önem taşıyor” dedi.
Irak meclisinde Türkmenlerin birlik içinde hareket etmelerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Davutoğlu, milletvekillerinin, hangi partiden olurlarsa olsunlar, Türkmenleri ilgilendiren konularda Irak meclisinde birlikte hareket etme, bir Türkmen grubu oluşturma konusunda bir irade gösterdiklerini söyledi.
“Biz Irak’ta sünni, şii, Arap, Kürt, Türkmen, Asuri tüm gruplar arasında birliğe, beraberliğe büyük önem veriyoruz” diyen Davutoğlu, Irak’ın çeşitli bölgelerinde bulunan Türkmenlerin ülkenin geri kalan diğer unsurlarıyla barış içinde yaşamalarına büyük önem atfettiklerini belirtti.
-IRAK GENÇLİK VE SPOR BAKANI CAFER-
Irak Gençlik ve Spor Bakanı ve Irak Türkmenleri İslam Birliği milletvekili Casim Muhammed Cafer yaptığı konuşmada, Irak’ta Türkmenler olarak bir ayrılık olması taraftarı olmadıklarını belirterek, Irak’ın birlik içinde olmasını, bölgelere ayrılmamasını istediklerini söyledi.
Irak parlamentosunda bulunan Türkmen milletvekillerinin gelecekte oturarak bir ittifak oluşturacaklarını kaydeden Cafer, Türkmenler olarak bir program üzerinde ittifak etmeyi arzuladıklarını ve bunun kendileri için yol haritası olmasını istediklerini dile getirdi.
Irak’ta üç ana konu üzerinde durduklarına vurgu yapan Cafer, ilk olarak Irak’ın birliği, ikinci olarak Türkmenlerin hak ve hukukunu korumayı, üçüncü olarak da Türkmenlerin Irak hükümetinde ve devletin çeşitli kademelerinde temsil edilmesini amaçladıklarını belirtti.
Irak’ta nüfus sayımı yapılacağına işaret eden Cafer, bu sayımda Türkmenlerin elele vererek çalışması gerektiğini bildirdi.
Türkmenler olarak devletlerden yardım istediklerini kaydeden Cafer, “Biz adalet istiyoruz. Türkmenlerin adaleti sağlanırsa Irak’ta adalet sağlanmış olur” diye konuştu.
-TÜRKMENLEN NÜFUS SAYIMINA KARŞI-
Irak Türkmen Cephesi milletvekili Jale Yunus Neftçi ise Irak’taki farklı siyasi hareketlerin içinde bulunan Türkmenler olarak Davutoğlu’nun iftar yemeğinde bir araya geldiklerini anlatarak, gelecek 4 yıl içinde Irak Parlamentosunda yapacakları çalışmaları gözden geçirdikleri söyledi.
Irak’te Ekim ayında bir nüfus sayımı olacağına işaret eden Neftçi, “Biz Türkmen milleti olarak bu sayıma karşıyız. Çünkü Türkmeneli bölgesinde olan demografik değişiklik büyük bir haksızlık yarattı. Olacak sayım bizim için büyük bir tehlike yaratacak. Türkmen milletinin gerçek varlığını ortaya çıkarmayacak. Onun için biz buna karşıyız” ifadelerini kullandı.
-“IRAK’TA BU KARA GÜNLER BİTSİN İNŞALLAH”-
Irak Türkmen Cephesi milletvekillerinden Müdrike Ahmed Muhammed, Irak’ta bütün kesimlerin elele vermesi temennisinde bulunarak “Irak’ta bu kara günler bitsin inşallah” diye konuştu.
Irak Türkmen Cephesinden bir diğer milletvekili Erşat Reşat Salihi de Irak’ta farklı siyasi oluşumlardan parlamentoya girmiş olsalar da Türkmenler olarak bir araya geldiklerini belirterek, “güzel bir tablo çıkacak ortaya” dedi.
Salihi, “Türkmenler birdir. Irak’ın içinde Türkmenler bir, bir yumruk bir eldiler çünkü hedefleri bir. Çünkü coğrafyalarına olan tecavüzler bir. Hedefimiz bir, geleceğimiz bir onun için biz biriz” diye konuştu.
Salihi, yeni parlamentoda Türkmenlerin haklarını elde etmek için “tek söz olacaklarına” vurgu yaptı.
Irak Türkmen Cephesinin şii milletvekillerinden Hasan Özmen yaptığı konuşmada Irak’ın emniyet ve istikrarının Türkiye’nin emniyet ve istikrarı olduğunu belirterek, Türkiye’nin Irak’taki bütün gruplara aynı mesafede olmasının Türkmenlerin faydasına olduğunu ve Türkmenlerin elini güçlendirdiğini kaydetti.
Özmen, Türkmenler olarak Irak’ta güçlü bir hükümet kurulmasını ve bu hükümette Türkmenlerin iyi şekilde yer almasını talep ettiklerini dile getirdi.
Irak Türkmenleri İslam Birliği’nden şii milletvekili Abbas Hasan Musa El-Beyati Türkiye’nin Irak’taki etnik grupları bir araya getirmek, bunlar arasındaki sorunları çözmek için büyük katkıları olduğunu söyledi.
2003’ten bu yana Bağdat’ta açık kalan tek büyükelçiliğin Türkiye’ye ait olduğunu kaydeden El Beyati, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanının Irak’ı sürekli ziyaret ederek katkıda bulunduğunu, bunu yanı sıra yaralı ve hastaların ambulans uçaklarla Irak’tan alınarak Türkiye’de tedavi edildiğini söyledi ve bundan dolayı Türkiye’ye teşekkür etmek istediklerini bildirdi.
Irak’ta ulusal birlik hükümeti kurmayı amaçladıklarını ifade eden El Beyati, Türkiye’nin de aynı görüşte olduğunu görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.
Irak Türkmen Cephesinden milletvekili Nebil Harbo, Türkiye’nin Irak’ta izlediği politikanın kendilerine büyük bir görev verdiğini ve Irak’ta gelecekte birliğin sağlanması yolunda çalışacaklarını bildirdi.
Irak Uzlaşma Cephesinden Muhammed Emin Osman da Irak’ta birlik hükümeti kurulmasının önemine vurgu yaparak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu konuda yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine müteşekkir olduklarını söyledi.
Kaynak : Zaman