Kerkük’te 14 Temmuz 1959 tarihinde Türkmenlerin yaşadığı katliamda şehit düşenleri anmak üzere İstanbul’da bir anma toplantısı ve panel düzenlendi.
Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinde yapılan anma toplantısının açılış konuşmasını yapan Dernek Genel Başkanı Mehmet Tütüncü, 1958 yılında Irak’ta devrilen kraliyet rejiminin yerine kurulan Cumhuriyetin birinci yıldönümü kutlamaları esnasında yani 14 Temmuz 1959’da Türkmenlere karşı yapılan katliamın nedenlerine kısaca değindi. Tütüncü, bu katliamın Türkmen toplumunun psikolojisi üzerindeki tahribatın yanı sıra katliam sonrası dönemde milli bilinç ve toplumsal dayanışma üzerindeki etkilerinin de irdelenmesi gerektiğini söyledi.
Anma panelinde, Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Suphi Saatçi oturumu yönetirken, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Onursal Başkanı Dr. Nefi Demirci ve Irak eski milletvekili Fevzi Ekrem Terzi panelist olarak katıldı.
Toplantıda şehitlerin ruhuna saygı duruşunda bulunuldu ve Fatiha okundu. Katliamda yaşananların anlatıldığı panelde günümüzde Türkmenlerin durumu da ele alındı. Oturum başkanı Saatçi konuşmasında “Türkmenlerin yaşadığı bu facianın üstünden 53 yıl geçmesine rağmen Kerkük Katliamını bilimsel metotlarla inceleyen ve belgelere dayandıran bir kitabımızın olmaması büyük bir eksikliktir” dedi ve bu eksikliğin bir an önce giderilmesinin önemine dikkat çekti. Dr. Nefi Demirci ise konuşmasında katliamın oluş sürecini anlattı ve Türkmenlere karşı gerçekleştirilen bu vahşetin önceden planlandığını ve 14 Temmuz 1959’da sahneye konduğunun altını çizdi.
Son panelist olan eski milletvekili Fevzi Ekrem Terzi ise günümüzde siyasi sahadaki sıkıntıları anlattı ve Irak anayasasına göre Türkmenlerin faydalanabileceği birçok hak olduğu ancak bunların uygulamada karşılık görmediğine dikkat çekti. Öncelikle bu hakların belirlenmesi için anayasa uzmanları tarafından bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.
Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Türkmenlerin geleceğe yönelik çok ciddi çalışmalar yapmaları ve bunun için kendilerini en iyi şekilde yetiştirmelerinin önemine dikkat çekti. Hürmüzlü, Türkmenlerin mağdur olduklarını anlatmaktan çok haklı olduklarını vurgulamaları gerektiğini ve ancak bu şekilde haklarını elde edebileceklerini söyledi.
Toplantıda şair Ali Yağmuroğlu da Kerkük Katliamı üzerine kaleme aldığı şiiri okudu ve dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.