Irak Türkmen Doktorlar Birliği tarafından düzenlenen ‘1. Sağlık Kongresi’ne Türkiye’den 8 Uzman Doktor katıldı.
Irak Türkmen Doktorlar Birliği ve Kerkük Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile düzenlenen Kongre 15–16 Ekim 2010 tarihleri arasında Kerkük Üniversitesi’nde yapıldı. Kongreye Türkiye’den Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, Konsey üyesi Dr. Mustafa Muhammet Rafi’nin yanı sıra Dr. Semra Zeynel, Dr. Ferit Müftü, Dr. Kürşat Çavuşoğlu, Dr. Nur Nusret Merdan, Dr. Neşe Arslan ve Dr. Mehtap Neftçi katıldı.
Irak Türkmen doktorlar birliğinin düzenlenmiş olduğu bu ilk kongreye ırak’ın değişik illerinden çeşitli branşlardan 221 Doktor, Eczacı, Diş hekimi ve Veteriner hekim katılmıştır.
43 araştırma ve tebliğin sunulduğu kongrenin açılış konuşmasını Türkmen doktorlar birliği başkanı Dr. Fuat Zeydan Beyatlı yaptı. Kongreye gelen Milletvekili, Kerkük valisi, Kerkük üniversitesi rektörü, Kerkük sağlık müdürü, emniyet müdürü ve tüm katılan sağlıkçılara teşekkür etti ve Türkmen doktorlar birliğinin patlamalar sonucu Felluce, Telafer, Musul, Tuz ve Emirlide yaralananlara yaptıkları sağlık yardımları anlattı. Güvensizlik ortamında büyük fedakarlıklarla hizmet veren sağlıkçıların çok zor dönem yaşadıklarını ancak büyük bir fedakarlıkla bu kutsal görevi sürdürüleceklerini ifade ettiler.
Daha sonra konuşmasını yapan Kerkük Valisi Abdurrahman Mustafa böyle kongrelere Kerkük’te çok ihtiyaç duyulduğu dünyada ilerleyen teknolojiden Iraktaki doktorlarında haberdar olması gerektiğini ve baş döndürücü bir hızla gelişen tıp bilgilerinde sürekli takip etmek gerekir dedi ve Kongreyi düzenleyen Irak Türkmen doktorlar birliğine teşekkür ettiler.
Daha sonra konuşan Türkmeneli Sağlık Konseyi başkanı Op. .Dr. Aydın Beyatlı Kerkük’te böyle bir kongrenin düzenlenmesinde yardımcı olan vali, sağlık müdürü ve rektöre teşekkür etti. Bu güne kadar yurt dışında yaşayan Iraklı doktorları organize etme konusunda çalışmaları olduğu ve Türkiye’de 2004 yılında kurdukları sağlık derneğinde 150 üyesinin olduğunu ve bu güne kader Türkiye’nin değişik üniversitelerine çeşitli branşlardan 54 uzman doktoru 3 aylık tıbbi eğitim kursu almak için Türkiye’ye getirdikleri ve 521 ıraklı hastayı Konya’da tedavi ettiklerini dile getirdi. Bundan sonraki çalışmalarında Irak Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlükleri ile iş birliği yaparak sürdürmek istediklerini ifade etti.
Kongrede yurt içi ve dışından gelen doktorlar tebliğlerini sunarak bilgi alışverişi ve yaralı tıbbi tartışma ortamı sağlamışlardır. İki gün süren kongrenin sonunda düzenlenen Kerkük gecesine doktorların yanı sıra halktan da katılım olmuştur. Türkmen müzik takımı Türkmen şarkı ve türküleriyle katılımcılara neşeli saatler yaşatarak kongre sona ermiştir.