TRT Türk televizyonunda yayınlanan “Türkiye’nin Haberi” adlı programda Kerkük’teki son gelişmeler ele alındı. 29 Mart tarihinde yayınlanan programda, Başbakan Erdoğan’ın Irak ziyaretine değinen program sunucusu Zafer Elgin, Kerkük’te yapılan Altunköprü Katliamı anma toplantısının Kürt öğrenciler tarafından basılması ile ilgili olarak “Kerkük’te meydana gelen bu olayların, Başbakanın bölgeye ziyareti ile ilgisi olmadığını umuyoruz” dedi.
Ankara’dan yayınlanan programın İstanbul stüdyosu canlı yayın konuğu, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mehmet Tütüncü idi. Son gelişmeleri değerlendiren Tütüncü, Saddam rejimi tarafından katledilen masum Altunköprü halkı için yapılan anma toplantısında Kürt grupların desteğini beklerken, toplantının basılmış olmasının üzüntüsü içinde olduğunu belirterek “Bizler Saddam rejimi tarafından Kürtlere yapılan anma toplantılarında kendilerine destek olduk, kendilerine yapılan haksızlıklara karşı çıktık. Ancak ne yazık ki onlar bu acılı günümüzün yıldönümünde demokratik olan bu hakkımıza bu şekilde karşılık verdiler” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın Irak programında Kerkük ziyaretinin olmamasının Türkmenlerde buruk bir sevinç yaşattığını belirten ITKYD Genel Başkanı, “Başbakan Erdoğan’ı Kerkük’te görmek isterdik. Daha evvel Dışişleri Bakanı Davutoğlu da Irak’a yapmış olduğu ziyarette, programında Kerkük ziyareti olduğu halde sonradan iptal etmişti. Her ne kadar Başbakan Türkmen Erbil şehrini de ziyaret etmiş ise de Kerkük’te de kendilerini karşılamak isterdik” dedi.
Programda ayrıca Kerkük İl Meclisi Başkanı Hasan Turan ile canlı telefon bağlantısı yapıldı. Başkanlığa yeni seçilen Turan’a, bu mevkiinin verilmesinin Barzani’nin bir jesti olup olmadığını soran Elgin’in sorusunu yanıtlayan Kerkük İl Meclis Başkanı “Kimse bunu jest olarak görmesin, bu görev Türkmenlerin yasal hakkıdır. Valilik Kürt grupların elinde olduğundan yasalara göre İl Meclis Başkanlığının Türkmenlere verilmesi gerekir. Bu görevin bize bir hafta geç teslim edildiğini bile söyleyebiliriz” dedi.