Irak’ın Selahattin iline bağlı Türkmen Tuzhurmatu kasabası 23 Nisan akşamından bu yana Talabani’ye bağlı KYB Peşmerge milisleri ve PKK’lıların saldırısı altındadır. Evlere, işyerlerine, kuruluşlara ve bir çok noktaya yapılan tanklı, roketli ve silahlı saldırılar sonucunda çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bölgeden gelen bilgiler arasındadır.
Irak Merkezi Hükümeti ile Kürt yerel yönetimi arasında bulunan ve Türkmenlerin en önemli savunma noktalarından olan Tuzhurmatu defalarca saldırıya maruz kalmıştır. IŞİD’IN da hedefinde olan bölge halkı var gücü ile çeşitli düşman güçlerine direnmeye çalışmaktadır.
IŞİD’E karşı savaşmak gerekçesi ile bölgeye yerleşen Peşmerge milisleri ise her fırsatta bölge yönetimini ele geçirmeye çalışmakta ancak halk direnişi ile karşı karşıya kalmaktadır.
Irak Hükümetinden yapılan açıklamaya göre çatışmaların durması için bölgeye takviye güç gönderilmesi talimatı verildiği belirtilmesine rağmen Tuzhurmatu’da sular durulmuyor.
Peşmerge güçleri olayların mezhebi olduğu propagandasını yaymaya çalışmakta ve çatışmaları körükleyerek Tuzhurmatu’nun bu bahanelerle tahrip edilmesine ve dolayısıyla bölge halkının göç ettirilmesine kadar gidecek bir süreci yürütmeyi amaçlamaktadır.
Diğer Türkmen bölgelerinde yapılmak istendiği gibi meselenin özünde demografik yapının değiştirilerek bölgenin Kürtleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu tehlikeli sürecin bir an önce durdurularak,
– Tuzhurmatu’daki tüm yabancı unsurların ilçe sınırları dışına çıkarılması ve her türlü yabancı silahlı güçten arındırılmasını,
– İlçe merkezinde silahlı güç olarak yalnızca polisin ve bölgeyi uzun süredir var gücü ile savunan ve o toprakların gerçek sahibi olan Türkmen gönüllü güçlerinin bulundurulmasını,
– IŞİD’E karşı savaşmak için Irak ordusunun bir an önce ilçe etrafına askeri güç takviyesi yapmasını talep ediyoruz.
Bugün Tuzhurmatu’da yaşananlar tam anlamıyla bir etnik savaştır. Her ne kadar taraflar arasında şimdilik uzlaşma sağlanmış gibi görünüyorsa da çatışma riski devam etmektedir.
Bölgesel Kürt Yönetiminin, Irak’ın içinde bulunduğu bu kaotik dönemi ve IŞİD tehdidini fırsat bilip Türkmenlerin ve diğer grupların topraklarını gasp ederek coğrafyasını genişletmeye çalışması bölgede can ve mal kaybına yol açmaktan başka bir sonuca götürmeyecektir. Bu bilinçle hareket ederek, bölgenin huzuru için Irak Merkezi Hükümeti ile bölgesel ve uluslararası güçleri, hak ihlallerini uluslararası hukuk çerçevesinde durdurmaya ve mağduriyetleri gidermeye davet ediyoruz.
IRAK TÜRKLERİ KÜLTÜR ve YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
GENEL MERKEZİ